Opmars van historische rouwkoets bij gepersonaliseerde uitvaarten

Woensdag 12 juni 2013 — Limburgse koetsenverhuurder breidt collectie uit met unieke  rouwkoets uit 1870
 
Dilsen-Stokkem – Waar koetsen al jaren vaak ingezet worden bij huwelijken, krijgt het historisch vervoermiddel nu ook meer een symbolische rol bij uitvaarten. Een verschijnsel dat kadert binnen het steeds meer personaliseren van uitvaarten. Koetsenverhuurbedrijf Het Gouden Wiel uit Dilsen-Stokkem breidt z’n collectie uit met een unieke rouwkoets. Het nieuwe exemplaar is een unicum dat dateert uit Wenen in de jaren 1870, en is in originele staat inclusief lampen en doeken. 

 

Personalisatie van uitvaarten met rouwkoetsen

De laatste jaren krijgen uitvaarten een steeds persoonlijkere invulling, met inbreng van familieleden of vrienden of van de overledene zelf. Afscheid nemen staat meer in het teken van de overledene, zijn interesses en karaktertrekken. In het licht hiervan merkt Martin Weustenraed, die vanuit een hobby samen met zijn zoon Kevin koetsenbedrijf Het Gouden Wiel oprichtte, dat ook rouwkoetsen vaker gebruikt worden in de rouwstoet  van een begrafenis.

“Onze rouwkoetsen worden steeds meer ingeschakeld om een persoonlijke toets aan een uitvaart te geven. Het is vaak de wens van paardenliefhebbers om hun lievelingsdier een plek te geven in de uitvaart of van historici om een geschiedkundig aspect te verwerken in hun afscheid. Het gebeurt ook dat mensen van buitenlandse afkomst hier een uitvaart willen die de tradities van hun land respecteert, waar het de gewoonte is om de kist te vervoeren met paard en koets”, vertelt Martin Weustenraed van Het Gouden Wiel.

Uitbreiding collectie met unieke negentiende-eeuwse rouwkoets, inclusief originele ornamenten

Historische rouwkoetsen zijn schaars en moeilijk te vinden. De eerste rouwkoets in hun collectie dateert uit 1855 uit de regio van Polen/Duitsland/Waldenburg. Een lange zoektocht leverde een nieuw exemplaar op. Martin Weustenraed van Het Gouden Wiel: “Onlangs hebben we onze collectie uitgebreid met een statige koets uit Wenen, 1870. Een unicum, want de koets is volledig intact, inclusief de originele lampen en doeken. De rouwkoetsen van Het Gouden Wiel kunnen inclusief paarden gehuurd worden, zodat geïnteresseerden in heel België een rouwkoets kunnen inzetten als alternatief voor de traditionele lijkwagen.”

Geschiedenis van de rouwkoets

Alle lagen van de bevolking gebruikten rouwkoetsen, maar afhankelijk van de status of ‘rang’ van de familie was de decoratie sober of weelderig. Een derderangs uitvaart ging er het soberst aan toe, met paard en koets, maar geen doeken of andere versiering. Een tweederangs uitvaart kreeg dat ietsje extra met doeken aan de koets zelf en een doek op de rug van de helft van de paarden. Bij de hogere klasse kon alles erop en eraan: pluimen op het hoofd van de paarden, de ruggen bedekt met doeken en de lampen op de koets. Wie nu een historische rouwkoets huurt voor een uitvaart kan zelf bepalen of rouwdoeken, lampen of andere symbolische decoratie gebruikt worden.

Een collectie antieke koetsen en ceremoniewagens, van hobby naar beroep

Koetsenbedrijf Het Gouden Wiel is ontstaan als een ‘uit de hand gelopen hobby’. Vader en zoon Weustenraed hielden beiden van rijden met paard en koets en interesseerden zich in de rijke tradities en rituelen die horen bij koetsen. Na de aankoop en restauratie van een eerste koets, volgden er al snel andere die nu te huur zijn voor verschillende ceremonies. Martin Weustenraed is in hoofdberoep reeds jaren werkzaam bij uitvaartcentrum Marc Barthels in Maasmechelen en Dilsen-Stokkem, en kreeg daardoor ook interesse in rouwkoetsen. Uitvaartcentrum Marc Barthels is deel van het netwerk van DELA, dat als uitvaartspecialist deze vorm van personalisatie van uitvaarten belangrijk vindt.

 

Ilse Lambrechts PeculiaR
Marc Barthels Uitvaartcentra Marc Barthels
Martin Weustenraed Het Gouden Wiel
Marysia Kluppels DELA België