Open Bedrijvendag: 8 Vlaamse, hedendaagse uitvaartcentra tonen modernisering van uitvaartsector en blik achter de schermen op 6 oktober 2013

Woensdag 2 oktober 2013 — Antwerpen, 2 oktober 2013 – Naar aanleiding van Open Bedrijvendag zetten 8 Vlaamse uitvaartcentra hun deuren open en bieden bezoekers een unieke blik op de hedendaagse uitvaartbegeleiding. Rouwen en afscheid nemen zijn onder invloed van o.a. sociale media en een veranderende maatschappij de afgelopen jaren enorm veranderd. Uitvaartspecialist DELA toont dat de uitvaartsector mee geëvolueerd is om nog beter te voldoen aan de wensen van de nabestaanden. Naast een warme en moderne inrichting, kan een uitvaart vandaag de dag vaker gevolgd worden via lifestreaming of gefilmd worden ter herinnering. Ook een 24-uren groetkamer weerspiegelt de evolutie waar rouwenden dag en nacht toegang krijgen om op eigen tempo afscheid te nemen. De modernisering betrekt ook het internet: verschillende online tools helpen ook om uitvaarten persoonlijker te maken en om sociale media in te zetten, maar ook op te vangen bij een overlijden.

Uitvaartsector evolueert mee met noden nabestaanden

Tijdens Open Bedrijvendag kan de Vlaming verschillende hedendaagse uitvaartcentra bezoeken: ze zijn modern, warm ingericht en er is vanuit de behoeften en beleving van de nabestaanden nagedacht over de inrichting. Steeds meer uitvaartcentra hebben een eigen aula voor afscheidsceremonies, uitgerust met moderne technologieën zoals videoprojectie en geluidsinstallatie. Dit biedt nabestaanden de mogelijkheid om uitvaarten te filmen ter herinnering, en nieuw is ook de lifestreaming van uitvaarten. Een steeds meer voorkomend element in veel uitvaartcentra is een 24-uren groetkamer: rouwende nabestaanden hebben dag en nacht toegang om op eigen tempo afscheid te nemen.

“Na een overlijden is het regelen van een uitvaart vaak moeilijk, maar willen nabestaanden er ook een persoonlijke invulling aan geven om een afscheid te hebben dat past bij de overledene. De uitvaartcentra van het DELA-netwerk zijn zo uitgerust dat mensen er tot rust kunnen komen en zich er op hun gemak voelen in emotioneel moeilijke tijden. Met een moderne, warme inrichting en faciliteiten bieden we nabestaanden de persoonlijke aanpak, geborgenheid en flexibiliteit die ze vragen en verwachten”, vertelt Marysia Kluppels, woordvoerder van uitvaartspecialist DELA.

Groeiende vraag om het internet in te zetten bij afscheid nemen en om er gecontroleerd mee om te gaan

De uitvaartcentra van het DELA-netwerk bieden standaard nabestaandenzorg aan. Dit betekent dat gespecialiseerde consulenten nabestaanden helpen bij het regelen van de administratieve rompslomp na een overlijden. Deze zorg omvat enerzijds het verwittigen van leveranciers van nutsvoorzieningen, contact met banken en verzekeraars, maar ook meer complexe en onverwachte zaken, zoals het opstarten van een voogdijprocedure wanneer er minderjarige kinderen zijn, advies bij nalatenschap en schulden, etc. Bij deze contacten stelde DELA vast dat er een werkelijke vraag was naar hoe om te gaan met bestaande sociale netwerk-profielen van de overledene alsook hoe via de eigen online contacten en het internet de overledene herinnerd kan worden.

Jo Caudron, digitale consultant bij DearMedia: “Het internet speelt vaak een informatieve rol, maar de trend van smartphones en online tools en applicaties draait vooral rond het ‘sociale’ leven makkelijker maken. Die flexibiliteit die de maatschappij vraagt, moet ook door de uitvaartsector opgevolgd en geïntegreerd worden in haar werking, omdat nabestaanden ook deze hulp en steun verwachten bij het afscheid nemen.”

“We proberen hier op een respectvolle, kwalitatieve manier op in te spelen door nabestaanden de juiste platformen en tools aan te reiken die hen goede informatie geven en hen helpen bij het omgaan met het verlies”, aldus Marysia Kluppels, woordvoerder van DELA.

Een overzicht van een aantal platformen ontwikkeld door uitvaartspecialist DELA om nabestaanden te helpen, maar ook wie vooraf wil nadenken over de eigen uitvaart:

 • www.afscheidsrede.be: met teksten, muziek, tips en voorbeelden van afscheidsredes.
 • www.safeinheaven.be: biedt online een ‘digitale’ kluis waar documenten, herinneringen, foto’s maar ook de wilsbeschikking, logins voor sociale media en andere persoonlijke zaken bewaard kunnen worden. Na overlijden krijgt een aangeduide vertrouwenspersoon toegang tot de online profielen van de overledene en tot andere informatie in de kluis.
 • www.beforeyougo.be: online informatieplatform rond rouwen, verlies, herinneringen, het organiseren van uitvaarten, etc. Rouwenden kunnen er ook artikels, poëzie e.a. posten, en vinden er diepgaande informatie over complexe onderwerpen zoals successierechten.
 • www.ingedachten.be: een website van DELA waar bezoekers herdenkingspagina’s kunnen opzetten en rouwenden hun steun kunnen betuigen en herinneringen ophalen.
 • DELA’s laatste lijst: via Spotify verzamelt DELA de Uitvaart Top 50, de meest gespeelde liedjes tijdens uitvaarten.

Volgende uitvaartcentra doorheen Vlaanderen zetten hun deuren open op 6 oktober van 10u tot 17u. Meer informatie over wat er op het programma staat op www.beforeyougo.be.

 • Uitvaartcentrum Leo in Ieper
 • Uitvaartcentrum Werbrouck in Roeselare
 • Uitvaartcentrum Lambrecht in Blankenberge
 • Uitvaartcentrum DELA Dampoort in Gent
 • Uitvaartcentrum Harry in Glabbeek
 • Uitvaartcentrum Smedts-Jacobs in Aartselaar
 • Uitvaartcentrum Tossyn in Leuven
 • Uitvaartcentrum Eugène Timmermans in Mortsel

- einde -

Over DELA België

DELA staat voor “Draagt Elkanders LAsten” en maakt deel uit van een coöperatie. Meer dan 75 jaar ervaring en deskundigheid maakt van DELA de uitvaartspecialist in België, waar zorgen voor elkaar centraal staat. DELA wil voor iedereen een betaalbare en waardige begrafenis of crematie, en nabestaanden bijstaan met raad en daad, en dit via een persoonlijke aanpak. DELA is sinds 1989 aanwezig in België en telt ruim 750 medewerkers in ons land, en helpt vóór, tijdens en na een uitvaart. Vóór het overlijden kan men bij DELA middels een uitvaartverzekering de financiële gevolgen van een overlijden opvangen. Voor het verzorgen van uitvaarten heeft DELA 67 hoog gekwalificeerde begrafenisondernemers verspreid over meer dan 145 uitvaartcentra. DELA verzorgt de uitvaart van meer dan één op tien overleden Belgen (ca. 12.000 uitvaarten per jaar) en verzorgt als eigenaar van 5 crematoria 39% van de Belgische crematies. DELA beschikt tevens over 25 consulenten nabestaandenzorg die na een uitvaart zich bekommeren om de praktische en administratieve gevolgen van een overlijden. Via het DELA fonds wil de coöperatie projecten ondersteunen die de zorg voor elkaar, rouwverwerking  en de maatschappelijke betrokkenheid stimuleren. Voor meer informatie ga naar dela.be.

 

Voor meer informatie:

Website: http://www.beforeyougo.be

DELA DAMPOORT
DELA DAMPOORT
Uitvaartcentrum LEO in Ieper
Uitvaartcentrum LEO in Ieper
Uitvaartcentrum Lambrecht Blankenberge
Uitvaartcentrum Smedts-Jacobs in Aartselaar
Uitvaartcentrum Smedts-Jacobs in Aartselaar
Uitvaartcentrum Timmermans in Mortsel
Uitvaartcentrum Tossyn in Leuven
Uitvaartcentrum Tossyn in Leuven
Uitvaartcentrum Werbrouck in Roeselare
Uitvaartcentrum Werbrouck in Roeselare
Goedele Soetemans PeculiaR
Marysia Kluppels woordvoerder DELA