Autovakantie? Maak je wagen vertrekkensklaar met de ‘zomer check-up’

Donderdag 27 juni 2013 — Meer dan de helft van de Belgen gaat met de wagen op vakantie tijdens de zomerperiode. Om autopech of ongemakken te vermijden, maak je je wagen nu nog voor de grote uittocht vertrekkensklaar met een 'zomer check-up'. Midas, specialist in het onderhouden en herstellen van alle grote merken van personenwagens, raadt aan om de volgende en meest voorkomende probleempunten tijdens de zomermaanden te laten controleren voor het vertrek: bandendruk, oliepeil, airconditioning, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof, verlichting, batterij en uiteraard ook de remmen. In het buitenland rijden impliceert ook andere regels en wetten. Informeer je hier vooraf over zodat je bijvoorbeeld voor een autovakantie naar Spanje de verplichte reservelampen en reservebril (als brildrager) meeneemt. Meer informatie over veilig en voorbereid met de wagen op vakantie? Ga naar midas.be

Vertrek met een gerust hart: geef je auto een ‘zomer check-up’

Een ‘road trip’ met vrienden of met het hele gezin op autovakantie: zorg ervoor dat de auto in goede staat is om ongemakken en pannes te voorkomen. Midas, specialist in het onderhouden en herstellen van alle grote merken van personenwagens, kent de meest voorkomende problemen met de wagen tijdens deze zomermaanden. Voor het vertrek van je autovakantie, raadt Midas dan ook aan om de belangrijkste aandachtspunten te laten controleren:

 

  • Controle en afstelling bandendruk
  • Controle van het oliepeil
  • Controle van de airconditioning
  • Controle et bijvullen koelvloeistof en ruitenwisservloeistof
  • Controle van de ruitenwissers
  • Controle van de verlichting
  • Controle van de batterij
  • Visuele controle van de remmen  (mits demonteren van de wielen)

 

Airco in de wagen: hou het koel én gezond

Speciale aandacht ook voor de airconditioning in de wagen. Een jaarlijkse controle is aangewezen voor gezonde lucht in de auto en om de airco in goedwerkende staat te houden. Drie oplossingen helpen om de airconditioning te controleren en goed werkend te houden:

· Een diagnose van de airco: Midas controleert het aircosysteem op 7 punten voor een goede werking. Het gaat om het niveau van het koelmiddel, meting en controle van de temperaturen in het circuit en in het interieur, controle van de pollenfilter, etc.

· Reinigen van de airco: bij regelmatig gebruik van de airconditioning kan het luchtcircuit verstoppen of in slechte staat geraken, en de pollenfilter riskeert verzadiging (vooral belangrijk voor mensen met hooikoorts). Midas gaat alle vervangbare onderdelen na voor reiniging, ontsmetting en ontgeuring van het luchtcircuit, om optimaal gezuiverde lucht te garanderen en vervangt de pollenfilter.

· Bijvullen van de airco: een tweejaarlijkse bijvulling van koelmiddel en olie in het aircocircuit is aangeraden. Tegelijkertijd wordt de airco op de belangrijkste punten nagekeken.

 

Rijden in Europa: ken de verschillende verplichtingen in het land van bestemming

De grenzen vervagen, maar elk land heeft nog steeds zijn wetten en die kunnen verschillen. Enkele tipsHet dragen van het fluovestje bij autopech is verplicht in België, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Bulgarije, de Tsjechische Republiek, Hongarije, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije, Finland en IJsland. Verplicht of niet, het is steeds interessant om een fluovestje te dragen bij autopech. Want met een fluovestje ben je in het donker al vanaf 150 meter zichtbaar, zonder is dat slechts vanaf 50 meter. In de Europese Unie moet een gevarendriehoek verplicht in de wagen liggen en in enkele landen ook een verbanddoos en brandblusser. Sommige landen hebben bijkomende regels: In sommige Duitse steden moet je wagen over een milieusticker (Umweltplakette) beschikken. In sommige Italiaanse steden mag de historische stadskern niet binnen rijden. In Spanje moet je reservelampen bijhebben en als brildrager een reservebril.

 

Steeds aan een vooraf bepaalde prijs, zonder verrassingen

In de 40 vestigingen van Midas in België kan je nu nog met of zonder afspraak terecht voor een ‘Vakantie Check-Up’. Dit wagenonderhoud is speciaal gericht op de zomerperiode en wordt snel uitgevoerd en aan een duidelijk vooraf bepaalde prijs. Bijkomende herstellingen die nodig blijken tijdens een onderhoud gebeuren uitsluitend nadat de klant zijn akkoord geeft.

 

Meer informatie over veilig en voorbereid met de wagen op vakantie op www.midas.be.

Ilse Lambrechts PeculiaR