6 preventietips van de Midas-garagist voor een ‘fitte’ auto tijdens de winter

Voorkom autopanne: controleer je auto preventief om de meest voorkomende winterproblemen te vermijden

Maandag 18 november 2013 — Persbericht en informatieve visual/infografiek Berchem, november 2013 – Met koude temperaturen en mogelijk ook ijs, sneeuw en een ijzel voor de boeg, willen de Midas-garagisten de Belgen sensibiliseren om hun auto winterklaar te maken. Het is weinig geweten dat preventieve maatregelen autopech in de winter kunnen voorkomen. Verschillende tienduizenden automobilisten komen elke winter langs bij Midas voor onderhoud en herstellingen. De meest voorkomende wagenproblemen betreffen de batterij, banden, remmen, brandstoffilter, airco en ook de algemene zichtbaarheid binnen in de wagen is vaak een pijnpunt. Door preventief de auto te laten nakijken op deze 6 punten, kunnen een pak problemen vermeden worden. Automobilisten kunnen bij de Midas-vakman terecht voor een controle van deze punten, die vaak gratis is. Wanneer een vervanging of reparatie nodig is, gebeurt dit op basis van een duidelijke offerte met transparante, correcte prijs. Wie volledig zeker wil zijn een auto in goede staat te hebben voor de winter, kan zijn/haar auto winterklaar maken door een winteronderhoud te laten uitvoeren. Voor meer tips en info, ga naar midas.be of de Midas-garage.

Preventietip nummer 1: de juiste banden zorgen voor betere grip

Als het kwik onder de 7 graden zakt, is het moment daar om de winterbanden te monteren op de wagen. Een klein geheugensteuntje: dit valt jaarlijks ongeveer samen met de verandering van het zomeruur naar het winteruur. Winterbanden zijn speciaal ontworpen om optimaal te presteren bij lagere temperaturen en in winterse omstandigheden. Ze zijn gemaakt van een zachtere rubbersoort dan doorsnee banden en ook voorzien van zogeheten lamellen. Hierdoor hebben ze meer grip op natte, besneeuwde of bevroren wegen. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun logo in de vorm van een berg met daarin een sneeuwvlokje. Niet alleen bij sneeuw maar ook als het regent, geven ze meer grip op de baan en is er een kortere remweg van 4,6 meter en tot 25% beter weggedrag in bochten. Wendy Van Dam, woordvoerder van auto Midas, legt uit: “Ook de winterbanden krijgen best jaarlijks een check-up: om hun efficiënte werking te garanderen is een minimum profieldiepte van 4 mm nodig. Samen met de wintercheck van de banden, kunnen de wielen opnieuw uitgelijnd worden zodat kans op slijtage daalt.”

Preventietip nummer 2: controle van de batterij vermijdt uitval

Een veel voorkomend probleem in de winter is de platte autobatterij. Een groot probleem want tegenwoordig is de batterij veel meer dan een starthulp. Weetje: hedendaagse auto's bestaan voor 40% uit elektronische componenten. Al die onderdelen zijn rechtstreeks afhankelijk van de staat van de batterij. Hoe kouder de temperaturen, hoe meer de autobatterij uitval vertoont. Een goed werkende batterij is in de winter van levensbelang voor een goede startcapaciteit, de verlichting en verwarming. Een defecte batterij is te voorkomen door voor de start van de winter de batterij bij de Midas-garagist aan een simpele elektronische test te onderwerpen”, legt Wendy Van Dam van Midas uit.

Preventietip nummer 3: water in de brandstoffilter kan leiden tot panne

Ook defecten met de brandstoffilter komen veel voor tijdens de winterperiode. Water in de brandstoffilter geeft problemen in de wintermaanden. Er is risico op het bevriezen van dat water en bacterievorming. Daarom is het belangrijk de brandstoffilter en eventuele aanwezigheid van water, te laten nakijken voor de winter begint.

Preventietip nummer 4: zorg voor goede zichtbaarheid

Een verminderde zichtbaarheid in de wagen zorgt niet alleen voor ongemakken tijdens het rijden maar verhoogt direct het risico op ongevallen. Enkele preventieve tips helpen om maximaal het oog op de baan te kunnen bewaren:

  • Maak je ruiten & dak sneeuwvrij: Veel Belgen weten zo niet dat het verplicht is autoruiten ijsvrij te maken en ook sneeuw van het dak van de auto te verwijderen. Til de ruitenwissers voorzichtig op zodat eventuele bevroren rubberen wisserbladen niet beschadigd geraken. Een goede ijskrabber in de wagen klaart de klus op 1-2-3.
  • De ruitenwissers en vooral het rubber zelf hebben ook meer te lijden onder het extreme weer. Een simpel nazicht en eventuele vervanging kan vermijden dat u tijdens een stortbui niets meer ziet.
  • Zorg voor sproeivloeistof met antivries: er is een sproeivloeistof per seizoen. In de winter is het best sproeivloeistof met antivries te gebruiken. Dit helpt voorkomen dat de vloeistof aanvriest op de ramen,  aanvriezen van de vloeistof op de ramen te voorkomen, maar nog belangrijker dat het water in het reservoir en de leidingen bevriest. Dat kan leiden tot uitval van de sproei-installatie en kapotgevroren leidingen. Bewaar een voorraad thuis of in de wagen. Vermijd wel ruitenwisservloeistof op basis van methanol: dit is schadelijk voor het milieu.
  • Spiegels en ramen: zorg ervoor dat de verwarmingselementen goed werken zodat niet alleen de spiegels en ramen sneller ontdooien maar ook condens snel wegtrekt. Voorzie een handig zeemvel of handdoek in de wagen om indien nodig de condens snel weg te werken. 

Preventietip nummer 5: raar maar waar - ook in de winter helpt de airco

Het aircosysteem is de beste manier om je ruiten efficiënt te ontwasemen. Ga de werking van de airco dus tijdig na om aangeslagen ruiten te vermijden.

Preventietip nummer 6: vergeet de antivries niet

Ververs de antivriesvloeistof regelmatig, op basis van de adviezen van de autoconstructeur. Zorg ervoor dat deze vloeistof steeds rijkelijk aanwezig is. Bij gebrek aan antivries is er groter risico op het stukgaan van de motor waardoor je plots in panne kan staan. Preventief elke winter de hoeveelheden laten controleren vermijdt makkelijk deze autopech!

Controles om de winter pannevrij door te komen

Automobilisten kunnen in Midas-garages bij vakmannen terecht om hun auto op deze punten te laten nakijken. De kwaliteit van ruitenwissers voor goede zichtbaarheid, de aanwezigheid van nodige antivries en de staat van winterbanden worden gratis aan een check-up onderworpen. Nazicht van autobatterij doet Midas deze winter van 4 november tot 28 februari gratis.  Diepgaandere controle zoals van de brandstoffilter of airco is beschikbaar vanaf €20. Wie zeker wil zijn dat de auto in goede staat is voor de winter, kan voor het volledige winteronderhoud kiezen. Blijkt bij een (al dan niet gratis controle) of bij een onderhoud dat een vervanging of reparatie nodig is, gebeurt dit op basis van een duidelijke offerte met transparante, correcte prijs. Voor meer tips en info, ga naar midas.be of de Midas-garage.

Op vakantie tijdens de wintermaanden?  Controleer de wetgeving

Controleer op voorhand de wetgeving die van toepassing is in de landen onderweg naar de wintersportbestemming. Zo zijn winterbanden in de meeste Europese landen het hele jaar door verplicht of tijdens winterse omstandigheden. Trek je naar Finland of Letland? Dan is het verplicht om met winterbanden te rijden. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk is deze verplichting afhankelijk van de effectieve weersomstandigheden. In Frankrijk en Italië zijn winterbanden enkel verplicht op bepaalde plaatsen. 

Tip winterbanden
Tip batterij
Tip brandstoffilter
Tip visibiliteit
Tip airco
Tip antivries
6 preventietips van de Midas-garagist  voor een ‘fitte’ auto tijdens de winter