2houses helpt gebroken gezinnen met communicatie en organisatie

Woensdag 3 oktober 2012 — België is trieste recordhouder in West-Europa wat betreft het aantal scheidingen: maar liefst 3 huwelijken op 4 eindigen in een scheiding (1). Duizenden kinderen zijn rechtstreeks getroffen door deze scheidingen en breuken.

Het internet biedt mogelijkheden in overvloed om zielsverwanten te ontmoeten, maar oplossingen voor gescheiden ouders zijn dun gezaaid. Terwijl het net voor deze groep belangrijk is te communiceren en informatie uit te wisselen, over de kinderen, hun school, hun gezondheid en uitgaven. Te vaak vormt het kind de schakel tussen beide ouders.

2houses.com wil gescheiden ouders een oplossing bieden voor deze moderne problematiek. Met een neutrale, gebruiksvriendelijke applicatie kunnen ouders op een makkelijke manier, zonder spanningen, communiceren.

2houses werd eerst in bèta-versie gelanceerd. Vanaf deze maand is een vernieuwde versie beschikbaar, nu ook in het Nederlands, met uitgebreide functionaliteiten. Samen met deze vernieuwing start 2houses een campagne om fondsen te werven, online en bij het grote publiek, via het crowdfundingplatform MyMicroInvest.com.

2houses, voor en door gezinnen

Reeds 5.500 gezinnen gebruiken 2houses.com, waarvan meer dan 1.000 gebruikers hun ervaringen, ideeën en feedback deelden, om de bèta-versie, en tegelijk het dagelijkse leven van deze gescheiden families, te verbeteren.

De belangrijkste functionaliteiten van 2houses:

Een gemeenschappelijke agenda voor de ouders. In één agenda kunnen ouders bijhouden wie wanneer voor het kind zorgt. Bijvoorbeeld wie het kind naar school brengt, wie het van school haalt, etc. De kalender kan afgeprint, geëxporteerd en gesynchroniseerd worden (met een smartphone, iCal op Apple-computers, of Outlook). Via SMS wordt de andere ouder op de hoogte gebracht van wijzigingen in de agenda.

Financiële rapporten. Via deze module kan elke ouder bijhouden hoeveel die uitgeeft aan wat, zodat beide ouders continu een duidelijk beeld hebben van de uitgaven. Op basis van deze ingevulde gegevens kunnen twee financiële, printbare rapporten (per categorie of per periode) getrokken worden. Een praktische oplossing voor wie een duidelijk beeld wil van de uitgavenstaat.

Dagboek en informatiebank. Het dagboek vormt de centrale plek waar alle informatie vastgelegd en gedeeld wordt: een gesprek met de leerkracht, het kind dat ziek was en waar speciaal op gelet moet worden, het nummer van de tennisleraar, etc. Informatie delen over de kinderen gebeurt eenvoudig en snel.

Grootouders welkom! 2houses heeft beslist ook ‘derde partijen’ toegang te geven tot familie-accounts (grootouders, meter, peter, schoonouders, etc.). De ouders behouden controle en kunnen op elk moment de toegang aan derden verlenen of ontzeggen.

Een ‘wishlist’ voor ouders. Om misverstanden en dubbel werk te voorkomen, kunnen ouders gebruik maken van een lijst waar ze gewenste aankopen bijhouden, en deze items meteen toevoegen aan de gemeenschappelijke kosten. De andere ouder kan reageren op items op de lijst, ze goedkeuren of weigeren.

Een alternatief voor sociale netwerken

Een belangrijk aspect in de nieuwe versie van 2houses is het versterken van de band met het kind, doordat statusupdates, foto’s, video’s en documenten gedeeld kunnen worden. Het kind kan reageren en zijn/haar humeur voor die dag aangeven. Deze optie werd reeds getest en goedgekeurd door verscheidene families. Omwille van de emotionele verbondenheid, maar ook omdat 2houses een veilig platform is om zulke informatie te delen. Veiligheid is een prioriteit voor 2houses, dat daarvoor beroep doet op een externe partij, Truste, om erover te waken dat de website goed beschermd is conform de hoogste veiligheidsnormen.

2 maanden gratis

Vanaf vandaag is de volledige versie van 2houses 2 maanden gratis te gebruiken, zowel voor reeds geregistreerde als voor nieuwe gezinnen. Een uitzonderlijk aanbod om het volledige aanbod functionaliteiten te testen. Na deze gratis periode zijn er twee opties: gratis toegang tot een beperkt aantal features, of volledige gebruik van alle features tegen betaling (8 euro per maand, of 80 euro per jaar).

2houses doet een oproep aan investeerders

Van 1 tot en met 31 oktober doet deze Belgische start-up aan fondsenwerving, via het platform MyMicroInvest.com. Kleine investeerders (vanaf 100€) en professionele investeerders worden opgeroepen 2houses te steunen via het crowdfunding- en venture capital-platform MyMicroInvest.com. 2houses werd geselecteerd voor fondsenwerving nadat het project werd voorgesteld aan en goedgekeurd door het grote publiek (via stemmen op MyMicroInvest.com) en door een investeringscomité.

2houses doet voor een tweede keer beroep op investeerders. Eind 2011 heeft 2houses steun gekregen van Novalia, filiaal van de Sowalfin-groep (Waals gewest) en van Inventures, een groep die eveneens participeert in deze net opgestarte fondsenwerving.

Oprichter Gill Ruidant ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Het is een uitzonderlijk avontuur. De bèta-versie werd door families in de vier hoeken van de wereld gebruikt, wat bevestigt dat er een reële nood is aan deze dienst. Dat motiveert ons om nog verder te gaan. Deze tweede ronde van fondsenwerving zal ons toelaten het platform verder te ontwikkelen en de referentie op Europees, of zelfs globaal, vlak te worden. We worden reeds benaderd door potentiële partners over heel de wereld.”

 


(1) Bron: Studie van de VUB, de KUL en de universiteiten van Gent en Antwerpen, in opdracht van de Vlaamse regering. http://www.scheidinginvlaanderen.be/
Goedele Soetemans PeculiaR